Singgoh Le Dulu Aok Yer

Tuesday, August 18, 2009

Sakit Hati? Sedih?

Sakit Hati? Sedih? Semalam ada org tanya aku, "kalau ko sakit hati apa ko buat?"


Aku kata "Mengaji. Aku cadangkan baca surah Al-Kauthar. Ptg2 mcm ni, aku cadangkan ko mandi, wuduk, solat maghrib, pas tu ngaji"



Surah Al-Kauthar adalah surah paling pendek dlm Qur'an. Cuma ada 3 ayat jer. Diturunkan kepada Rasulullah saw semasa Baginda sedang bersedih akibat dua kematian berturut-turut yang menimpanya iaitu kematian bapa saudara dan isteri Baginda Siti Khadijah. Ketika diturunkan, hari tgh hujan.


Fadhilatnya, dapat mengurangkan kesedihan, sakit hati etc. Amat sesuai kalau dibaca semasa hujan.

Ambik gambar ni kat Masjid Mersing, Johor lepas solat Subuh. Phone camera Sony cokia. Gambar pun cokia je...


Tu semua Pak Sheikh Shanon yg cerita kat aku. Aku pun dah ingat2 lupa. Anyway, thanks to Pak Sheikh aku tu.

2 comments:

NURA said...

Huhuuuuu cam pernah ku dengar kata-kata ni, tapi di mana yek?

idi said...

sendiri mau ingat la brader... heheheee