Singgoh Le Dulu Aok Yer

Wednesday, August 26, 2009

Nyaknyer : The Chronicles of Sleep, Fast & Class

Sejak start puasa nih, aku punya body clock dah lari2, mcm nak ajak aku main polis sentri. Malam tadi, sampai pukul 4 pagi lebih aku still tak leh tidur. Otak aku tak leh stop berfikir. Mcm2 benda la pulak dtg time nak tido nih. Penat terbaring dlm gelap, dua kali aku bangun. Memula hisap rokok ngan basuh pinggan. Kali kedua, hisap rokok ngan masak. Kali ketiga, bangun sahur la beb. Penat beb, lama dah la aku tak kena insomnia ni. Kalau dek kerana puasa ni aku kena insomnia balik, lepas ni malas la aku nak sahur. Sahur minum susu je la.

Gambor hiasan jer wei. Tak de kena ngena ngan cerita aku nih. Bulan pose nih, hiasan pun kena la unsur Islamic sikit, no?

Lepas sahur, subuh, tido balik, bangun pukul 7. Tapi mata tertutup balik sampai pukul 10. Still tak leh nak berjaga. Sambung lagi. Dlm tidur tu pun aku still boleh buat decision utk tak nak masuk opis hari ni. Rasanya pun tak der bender urgent sgt. Nak kira kerja, byk, hari2 pun byk sampai tak dan nak siap. Pukul 11, dah siap mandi and sambung kerja aku utk kelas ari ni. Semalam tak dan nak habis. Byk jugak nak kena cover kelas ni hari berbanding last week. Kelas pun start lebih awal dan masa lebih pendek sempena puasa ni. Kelas aku patutnya dari 4 sampai 6, dah jadi awal dari 2.20 sampai 4.

Seronok sikit hari ni, aku pun dah lebih lancar compared to last week. Lama tak public speaking ni be, berkarat lidah. Seronok and lega dgr student aku dah start ketawa, tanya soklan, buat lawak. Lagi seronok bila dpt tau ada student yg bukan dari kelas tu dtg nak dgr lecture aku. Kembang jer rasa... hehehe.. Tapi still ada lagi yg muka ngantuk mata separa bukak ala ala Asri Men Men kawan lama kat sekolah. Men, jgn marah Men, aku buat cth je tu..

Habis kelas, baru la aku gi ofis, tgk kerja lebih kurang. Tak wat pun, tgk jer. At least ada dah idea apa nak buat dulu pagi esok. Pagi? InsyaAllah, pagi la kot, no? Boleh tahan byk gak benda nak kena settel.

Next week... kena buat preparation utk next week. Mana aku nak carik bahan2 utk budak2 nih... Malam ni... harap aku boleh tidur mcm biasa mlm ni. Tak tau la. Benda2 libatkan biologi ni, susah nak kontrol. Dah la ngan teknologi tak brp nak boleh masuk.

Puasa ni, takat ni OK, gastrik tak der, Alhamdulillah, cuma nak kena reschedule aku punya sahur. Harap2 boleh betulkan balik bodyclock aku..

2 comments:

j0jet said...

sama la kita, nk pggl nama ape eik? lecturer mana eik? tp takleh la bgn lewat kena bgn p keja..ermm

Idi said...

Takat ni semua org pun panggil Idi. Tak der lak yg panggil di-i. Hehe... Lecturer part time jer, last week br start. On request by a friend.

BTW, welcome.