Singgoh Le Dulu Aok Yer

Thursday, December 31, 2009

SELAMAT TAHUN BARU

Hmmm... hari ni, aku menutup tahun 2009 dengan penuh kekalutan. Satu usaha berjaya, namun dalam kekalutan dan usaha mengejar kejayaan itu, yang dikendong pulak keciciran. Tetiba rasa sepi, sebab tak der org disisi utk sama-sama merai. Mungkin ini jalan takdirku (pinjam ayat Jumana...).

Apapun, aku tau, dan aku yakin, Allah lebih tahu apa yang baik utk aku. So... kita enjoy!! Hehehe Cakap memang mudah, kan? Arrgghhh... I hate this feeling.

Anyway, Selamat tahun baru 2010 untuk semua. Best of luck!! May Allah Bless U All.

Saturday, December 19, 2009

DARI BUKIT JALIL KE KLCC

Dah dua minggu aku try upload gambor masa aku kat KL ngan anak2 tempohari. Sampai hari ni pun still tak leh jugak. Ntah apa la tulahnya. Kecik hati aku. Nak update cerita lain pun dah tak de mood...

Tuesday, December 15, 2009

PUTRAJAYA

Dalam sibuk kerja melambak, tetiba aku kena naik ke Putrajaya. Urusan kerja on Friday. Saturday tu, Boss ajak masuk Empangan Chereh, visit staf and memukat ikan. Menarik gak tu. Tapi last2, aku terfikir utk ikut cadangan Cikgu Jang,
PERGI BERCUTI!!
Tapi tak de la sampai dua tiga minggu. Pecah kepala aku bila masuk kerja semula esok..So aku cancel Empangan Chereh hari Sabtu. Bawak anak2 gi Putrajaya je la. Sesambil kerja, boleh berjalan.
Balik rumah lepas kerja, mlm tu suruh anak2 kemas pakaian utk dua hari. Seronok je masing2. Sepanjang hayat diorg belum sampai Putrajaya lagi. Kampung betul!! Hahahaha...
Friday, singgah ofis, pas tu gi hantar dokumen ngan duit kat Lan utk masuk lori ke Puspakom, pukul 9.30 pagi gerak dari Indera Mahkota ke KL. Made a few stops, biasa la jalan ngan anak2. Sampai PKK pukul 12.15, sedang elok org keluar rehat. Terpaksa la tunggu ofis bukak balik pukul 2.45 ptg.
Gerak ke Seri Kembangan, jumpa Hajat dulu. On the way nak ke Seri Kembangan, sempat snap gambar ni.
Berlatarbelakangkan Masjid Besi.

Masa dalam keta, Kakak sempat la snap gambar-gambar ni. Ada banyak lagi gambar yang Kakak ngan Adik snap, tak yah la masuk semua kot...

Jambatan Wawasan


Bangunan MOF


Pejabat Perdana Menteri


Lepas lunch, gerak semula ke Putrajaya setttlekan kerja apa yg patut. Settle urusan aku around 3.30pm, then bawak anak2 gi solat kat Masjid Putrajaya. Masuk je dlm terus nak ambik gambar.
Kat Entrance Masjid Putrajaya
Still kat entrance masjid
Lepas solat, sambung balik semula sessi fotografi.
Adik kat dlm masjid


Kakak & Adik, berlatarbelakangkan Pejabat Perdana Menteri


Berlatarbelakangkan Jambatan Wawasan


Berlatarbelakangkan Entrance Masjid

Kat depan entrance masjid

Dah jemu pusing Putrajaya, kami gerak ke Pandan Indah, naik Bukit Permai, feveret spot aku. And guess what, anak2 aku pun suka tempat tu. Hehehehe...


Buai laju laju....


Kuala Lumpur dari Bukit Permai, dulu Yusuf Haslam selalu shooting kat sini..



Another view from the same spot


Turun dari Bukit Permai, singgah kat Pandan Indah, jumpa Mek Ba, pas tu gerak ke Bukit Jalil utk jumpa Haji Yusram, Hajjah Fatimang n family. Mlm tu kami tidur di Bukit Jalil.

Esoknya ... esoknya cerita esok je la. Byk keja lagi nih...


Kalau la ada DSLR, sure gempak gambar ni...

Thursday, December 10, 2009

HOUSTON, WE HAVE A PROBLEM!!

Tetiba teringat ayat ni. Tak tau apasal. May be sebab aku tgh ada problem. Masalah problem. Bila ada masalah, adalah problem. Dan bila ada problem, adalah masalah. Hahahaha.... ayat org tak cukup akal. Hahahahhaa...
Tapi, bila ada masalah dan problem, mesti ada jalan penyelesaian. Usaha dan doa, InsyaALlah, selesai la masalah dan problem tu.
Masalah aku ialah... 2009 dah dekat nak habis. So, mcm biasa, org akaun n finance mcm aku ni, akan ada masalah beban kerja bertambun untuk disiapkan. Apalagi, tutup akaun la bro. Walaupun masalah tu common dan memang berlaku setiap hujung dan awal tahun, tapi, penatnya tu.... Aduiiii.. penat!!
Mintak maap la tak dan nak meng'update' blog nih. Aku sibuk... adoooiii!!! sakit kepala!!
Time2 cam ni, idea pun lari nak menulih.

Saturday, December 5, 2009

PERGINYA SEORANG IBU

Dapat call dari Hafiz a few days ago, "Ma masuk ICU. Ambulan datang ambik kat rumah pagi tadi. Dua tiga hari lepas, Ma ada cakap, nak jumpa ngan Alif dan Alifah. Tapinya, dah kat ICU ni, budak-budak tak leh masuk jugak. Nanti, bila Ma dah keluar ke wad biasa, Abang Idi bawak la anak-anak datang".
Dua tiga hari menunggu perkembangan baru pasal Ma. Dalam masa yang sama, anak-anak jatuh sakit (read my previous entry). So, aku tak tergamak jugak nak bawak anak-anak tu ke Kuala Terengganu dalam keadaan mcm tu.
Jumaat, 4/11 around 2 pagi, Yati call, "Ma dah dibawa balik ke rumah. Saya baru sampai Kuantan ptg tadi, skrg nak kena balik semula ke KT. Rasanya, boleh dah kalau awak nak bawak anak-anak balik tengok Tok diorang".
Pukul 3 pagi, Hafiz call "Ma dah tak ada. Pukul 1.30 pagi tadi. Kebumi esok, pukul 11 pagi".
Innalillahi wa inna ilaihi rajiun.
Jumaat, 4/11, pukul 7 pagi kami dah bersiap. Tapi tiga kali tunda sebab Kakak sakit perut. Sakit yang tidak langsung mematahkan semangatnya untuk ikut berjumpa ngan Tok yang dah terlalu lama dia rindui. Pukul 8 pagi gerak, stop dua kali utk Kakak dan 1 kali utk Adik. Sampai Kuala Ibai pukul 11. Arwah tgh dikapankan. So sempat jugak tgk Ma utk kali terakhir. Sempat jugak Kakak ngan Adik tengok Tok untuk penghabisan kalinya.
Dari rumah, jenazah dibawa ke Masjid, disembahyangkan. Solat jenazah diimamkan oleh Presiden Pas, Tuan Guru Datuk Haji Abdul Hadi Awang yg dtg selepas selesai ceramah mingguannya di Masjid Rusila. Usai solat jenazah, Arwah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Kuala Ibai, dalam kawasan Masjid tu.
Sebagai menghormati permintaan Ma, talkin tidak dibaca. Namun doa selamat dan sedikit tahlil masih tetap dibuat diketuai oleh Ketua Dewan Ulama' Pas Pusat, Al-Fadhil Ustaz Dato' Haji Harun Taib. Sekitar 12.15 tghari, semuanya selesai.
Sebelum balik, pesan Ayoh, bila-bila kalau turun ke Kuala Terengganu, bawak la Kakak ngan Adik berkunjung ke rumah. Walaupun Ma dah tak de, Ayoh masih hidup, teringin nak jumpa diorang lagi.
InsyaAllah. Aku tau mau berjanji lagi, takut nanti jadi munafik. Biarlah org lain jadi munafik, asalkan bukan aku sebab aku terlalu benci munafik dan kemunafikan. Aku dah penat berhadapan dengan golongan sebegitu. Cukuplah.
Ma, ampun dan maaf dari saya kerana tidak berkunjung ziarah selama Ma uzur lebih setahun. Ampun dan maaf juga sbb tak pernah bawak 2 cucu Ma, anak-anak saya ke sana dalam tempoh itu. Ampun dan maaf jugak sebab tak pernah telefon bertanya khabar sejak tiga empat tahun kebelakangan ini walaupun terus menerus mendapat khabar berita dari Yati dan kawan-kawan. Ampun dan maaf sebab bersifat terlalu defensif selepas apa yang saya lalui dalam hidup saya, hingga membenarkan ego, dendam dan amarah menguasai diri saya selama ini. Saya cuma manusia biasa, seperti juga Ma dan orang lain. Saya bukanlah yang terbaik antara insani. Dalam hati tetap ada marah, benci, kesal, dendam.
Junjung kasih Ma atas segala budi baik Ma selama ini. Semoga Allah memberikan kebaikan dan balasan yang baik atas segala kebaikan Ma selama hidup di dunia, dan semoga Allah mengampunkan seluruh dosa Ma. Semoga Allah berikan kelapangan di alam barzakh, dipermudahkan hitungan hisab di akhirat dan ditempatkan di syurga bersama orang-orang beriman dan beramal soleh.
Terima kasih kerana pernah menerima saya sebagai anak, melayan saya lebih dari seorang anak, menerima anak-anak saya sebagai cucu dan melayan mereka lebih dari cucu-cucu yang lain. Dan terima kasih kerana mengajar saya erti kasih sayang sebenar seorang ibu. Dan biarlah saya seorang yang memahami erti itu.
Demi Allah, hati saya sangat gembira setiap kali 'pulang' ke rumah Kuala Ibai. Demi Allah, saya gembira setiap kali dapat berhimpun beramai-ramai dengan keluarga besar Ma. Dan, demi Allah, sepanjang lima tahun terakhir ini, saya amat rindu utk merasai kegembiraan itu walaupun mustahil hati saya akan dapat menerima semula Yati dalam hidup saya. Dan saya faham, biar berapa byk pun air mata saya mengalir menangisi semua yang dah berlaku, masa tak mungkin dapat diundur, dan kuasa Allah dengan takdirnya tidak mungkin dapat diubah. Sesungguhnya, kuasa Allah jua yang menentukan perjalanan hidup seluruh manusia. Takdir dan waktu. Saya pasrah, berserah terhadap apa jua ketentuan yang ALlah berikan untuk saya.
Ma, walau apapun yang pernah kita lalui, yang baik dan yang buruk, yang gembira dan yang sedih, suka dan duka, saya akan terus berdoa utk Ma, sepertimana saya berdoa untuk Arwah Mek. Semadilah dengan aman, moga segala amalan baikmu dan segala syafa'at akan berada disisimu, mengiringi perjalananmu pulang bertemu Allah, Tuhan kita yang satu. Amin

Tuesday, December 1, 2009

ANAK-ANAKKU SAKIT

Lama gak tak update blog nih. Sakan beraya kut. Sampai bau lembu satu badan byk sgt makan daging. Hehehehe.
Apa citer? Khamis lepas, sebelum raya, keta aku accident kat tempat parking belakang CIMB. Lampu belakang pecah, kemek sikit. Huk alaaa... Nak mintak ganti rugi pun tak tau nak mintak kat saper. Dah tanya kat pomen, tukar lampu baru, ketuk, spray balik, lebih kurang RM300. Huhuhu... Sampai ari ni aku tak usik rosak tu. TAk sempat beb, tgh byk keja.
Sibuk dua hari ni since masuk ofis. Tak dan nak mencara ke blog. Semalam Adik demam, muntah, cirit birit. BAgi makan ubat, dah OK sikit. PAgi tadi, Kakak pulak kena sakit yang sama. Tghari tadi Kak Mah call, bgtau Kakak dah flat habis. Tinggalkan ofis, bwk anak2 gi klinik. Dua-dua ambik ubat. Mlm ni dah nampak OK sikit. Hopefully, by tomorrow semua akan OK.
InsyaALlah.

Wednesday, November 25, 2009

SELAMAT HARI RAYA AIDIL ADHA

Dengan seikhlas hati, saya ucapkan selamat hari raya aidil adha untuk semua.

Sesaper yg sembelih korban, tahniah! Sesaper yang tak dapat, cuba lagi tahun depan. Sesambil tu, tolong2 la yek org sembelih korban.

Selamat.

Saturday, November 21, 2009

HARI ANUGERAH KECEMERLANGAN 2009

Dalam merajuk dan kecik hati sebab Kakak tak dapat Nombor 1 exam final di sekolah kebangsaan, aku tetap jugak pergi ke Hari Anugerah Kecemerlangan (zaman aku sekolah dulu dipanggil Hari Penyampaian Hadiah) kat sekolah dia pagi tadi. Bukan jauh pun. Tak sampai seratus meter dari rumah. Jalan kaki jer dalam hujan lebat pagi tadi.
Bajet2 masa utk persembahan dan ucapan2 yg aku malas nak dengar (lagi baik aku jemur baju ke apa ker...), aku sampai tu, sedang-sedang elok, cantik2 jer pengacara panggil nama Kakak utk terima hadiah utk matapelajaran Bahasa Inggeris Tahun 2. Bahasa Inggeris! Hahaha.. Kira OK jugak la sebab Kakak dulu tak der pun masuk tadika swasta ke, Smart Reader ke, Smart English ke, Smart Arabic ke apa segala berbanding ramai kawan dia yg lain.
Tak sempat nak ambik gambar dia terima hadiah. Sempat ambik gambar2 ni je.
Kalau tak silap la, masa aku Darjah Dua dulu, aku dapat No. 1. Bahasa Inggeris mmg tak pernah tak dapat A. Darjah 3 dah start buat pementasan drama dlm Bahasa Inggeris. Nanti tahun depan kita tgk Kakak boleh pecah rekod Ayah dia ke tak. Hehehe.
Anyway, Alhamdulillah, walaupun tak dapat No1, jauh merosot ke No. 7, still ader sedikit 'saguhati' utk Kakak, dan aku sama. Terima kasih Kakak. Lagi sekali Kakak buat Ayah bangga. Dan terharu amat sgt. Kalau la arwah Tok masih ada...
Anyway, sempat juga jumpa dgn Cikgu kelas dia. Just say hi. And jumpa jugak Cikgu Maths dia yg jugak x-classmates aku dr Darjah 1 sampai Darjah 6 di sekolah yg sama dgn sekolah anak aku ni. Sekolah ni dah berusia 100 tahun beb!!

Sempat jugak jumpa Hadi (junior aku di SEMSAS dan UUM) dan wifenya Salmah (classmate aku di sekolah rendah ni, classmate masa kat Matrik dan kawan di UUM). Anak diorg pun dapat hadiah gak. Tak dan nak sembang lama, nak cepat balik nak kena gi ofis.
p/s : Aku dah tak merajuk dah. Sajer je ugut Kakak hari tu. Hehe.

Thursday, November 19, 2009

TNB PUNYA HAL, KAMI YANG BASAH

Pagi semalam, Beserah tak der air. Dalam hati kecik aku kata, kalau tak di Loji Alor Akar, mesti Empangan Kobat ada masalah. Tak pe la. Nanti sampai ofis aku ctc Sepol tanya apa hal. Sampai ofis, ding dong ding dong, pergi site kat Maran, terus lupa nak tanya Sepol. Sampai rumah tgh malam, still tak der air. Hah!! Ni yg rasa mcm nak bunuh org je ni. Sib baik la air yg takung ptg tadi ada lagi. Baru teringat semula kat Sepol. Dah tgh malam ni, esok je la tanya.
Bangun pagi tadi, dah ada air. Cuma tak laju mcm biasa. Dah OK la kut tu. Sampai ofis, Ina tanya, mcmana nak beli diesel dlm tong. Aku tanya nak buat apa? Utk genset kat Pam Alor Akar. TNB buat hal lagi. Oooo... patut la.
So, terkejar ke sana ke mari la aku ngan Lan dan Nazri. Pergi JBA, pergi Jabatan Perdagangan Dlm Negeri, pergi carik pam, pergi carik dram, pergi carik diesel, pergi tuang diesel. Dan semua tu... dalam hujan!!
Hmmm... best jugak lama2 tak main hujan nih...
Terima kasih kat TNB. Dapat gak alasan utk aku main hujan. Hahahahaha....

Saturday, November 14, 2009

HARI KECEMERLANGAN DAN KHATAM AL-QUR'AN 2009

Hati tengah sebak. Something happenned lepas majlis ni. Tak tau nak tulis apa, tak tau nak tulis macamana.
Anyway, back to the topic. Pictures speak thousands words. Here's some of them, telling you the stories, and how proud I am.
Terima kasih, Kakak.
Terima kasih, Ya Allah kerana menjadikan aku Ayah untuk anak sebaik ini.
Alhamdulillah
Alhamdulillah
Alhamdulillah.




Backdrop banner


Tempat Pertama Kelas Imam Muslim Dan Murid Cemerlang Tahun 2


Tempat Pertama Kelas Imam Muslim

Murid Cemerlang Tahun 2, 2009



Alifah Nadia Amin, made me a proud single father


Hadiah Untuk Tempat Pertama



Hadiah Untuk Pelajar Cemerlang Tahun 2, 2009


video

Friday, November 13, 2009

DIALOG MALAM

"Ayah, Kakak kan, tukar tempat dengan Jannah. Kat sekolah agama...."

"Nanti! Nanti! Ni, peksa sekolah kebangsaan, dah dapat result ke belum?"

"Dah!"

"Dapat nombor berapa?"

"....", sambil tunjuk tujuh batang jari dari kedua-dua belah tangannya.

"Nombor 7?"

"....", sambil mengangguk.

"Itu la. HAri tu, Ayah suruh baca buku, Kakak buat muka, siap hentak-hentak kaki..."

"Itu la Ayah. kat sekolah agama Kakak dapat No. 1, Jannah dapat No. 7. Kat sekolah kebangsaan, Kakak dapat No. 7, Jannah dapat No. 1. Tukar tempat..."

"Apa apa la, Kak. Tahun ni Ayah tak gi la Hari Penyampaian Hadiah kat sekolah kebangsaan tu.... Ayah merajuk..."


p/s :

Teringat ayat si Munir Amani (Strada Lunii) - "Expect the unexpected"
Expectation aku tinggi sangat ke?

Thursday, November 12, 2009

Dialog Pagi

"Ayah, hari Sabtu ni Ayah kena pergi sekolah Kakak"
" Sekolah kebangsaan ke sekolah agama?"

"Sekolah Agama"

"Kenapa?"

"Ada Hari Penyampaian Hadiah"

"Kakak dapat Hadiah tak?"

"Dapat. Yang peksa baru ni"

"Kakak dapat nombor berapa?"

"Kakak dapat nombor satu"

"Alhamdulillah. Bagus anak Ayah ni"

"Ayah boleh datang tak?"

"Ayah mesti datang..."

Wednesday, November 11, 2009

ADOI!! SAKIT KEPALA!!!

Ntah apa la bangangnya kepala aku hari ni. Tak tau la pasal apa. Keje banyak kut. Tapi aku ni, hari2 pun byk keje. Tak de la sampai mcm ni. Ari nih aku rosakkan tiga cek untuk satu transaksi plus another cheque for another transaction. 4 keping cek dalam satu hari. Rekod baru aku!! Sangap otak betul la...
Terkejar sana, terkejar sini. Buat akaun pun tunggang terbalik je semua. Lepas tu menung tak tau nak wat apa. Otak jadik kosong. Tepu kot.
Byk lagi nih benda nak kena settle. Akaun bulan lepas pun aku tak balance kan lagi. Payment sangkut tak terkejar lagi pun byk nih. Apasal ek diorg ni tak nak bayar duit kitorg. Penat tau kena kejar ngan supplier nih. Sib baik track record kitorg ngan supplier2 cantik. Kalau tak dah lama diorg serang ofis.
Ari ni nak balik awal. Dah berapa mlm dah balik tgh malam. Sure Kakak ngan Adik rindu nak berbantalkan perut Ayah diorg ni sambil tgk TV. Exam dah habis, so malam diorg tak de byk bende nak buat. Lepas solat, ngaji, dinner, tgk TV.
Harap2, esok kepala otak berjambul aku kembali bergeliga...

Thursday, November 5, 2009

GRADUASI ADIK

A few days before 1 November, setiap malam Adik akan tanya : "Ayah boleh datang tak Ayah...". Setiap kali aku jawab ya, dia akan start cerita yg sama pasal apa Cikgu dia cakap, apa kawan dia cakap, pasal semua2. Semua tu, bagi aku menggambarkan betapa seronoknya dia nak konvo.


So, 1 November, kami tiga beranak ke Pusat Sumber Pendidikan Negeri Pahang, tepi Pantai Batu Hitam. Tahun ni graduasinya agak berbeza sebab semua Tadika KEMAS Zon 1 Beserah buat secara bersama. OK jugak cam tu. Boleh jimatkan belanja KEMAS. Selamat la sikit duit kerajaan. Cuma bila duit dah byk sok, makin byk la pulak yg kena kebas oleh kera-kera dalam kerajaan tu. Nasib la sapa terasa...

Cam biasa la, time graduasi, ada persembahan budak etc. Adik cam biasa la, bersilat la dia ngan kawan2.
Jawa Rangers.. Kembali!!

...bersama 3 panglimanya yg memimpin 300,000 bala tentera yg setia

..selesai pertarungan maha hebat itu, Jawa Rangers bertukar menjadi graduan. Bertukar!! Bertukar!!



Inilah rupa Jawa Rangers setelah bertukar sepenuhnya...



Bersama panglima-panglimanya yg juga telah bertukar...

Adik orang pertama terima sijil utk Tadika dia. Masa Adik beratur tu, aku dah nampak dia beratur kat depan sekali. So aku pikir dalam kepala, may be ikut susunan abjad kut. Tapi takkan dah tak der budak2 sekarang pakai nama Abdul ke, Ahmad ke... sampai la masa pengacara Majlis announcekan nama Adik, dia sebut "Penerima Utama...". Oh! OK.



Sorry la Adik, Ayah tak dapat angle elok la utk gambar ni. Ramai sangat org. Pakai kamera phone je pulak tu...


'yang utama'



Dengan Kakak


Anak Bapak

Tuesday, November 3, 2009

Exam Oh Exam

Sebut pasal exam ni, kan, bukan Kakak jer yg nak final exam. Student aku pun nak final exam jugak.

Untuk paper aku, esok final exam. Pas tu habis la kelas utk sem ini. Maka bergumbira ria lah mereka meraikan tamatnya semester mereka.

Eh! Chopp!! Lepas exam paper aku, minggu depan diorang start final exam utk paper2 lain. Kiranya paper aku nih kira pemanas badan la. Warm up lap la kira. Ok gak tu.

So, ari nih, aku dah siapkan soklan2 final. Ptg nanti, drop by kat IKIP Taman Gelora, pass all the questions to Mazlina utk print out. Esok, exam....

Lepas tu, part yg aku paling malas.... nak mengira markah dan gred budak2 nih...

Seb baik sebahagian besar aku dah kira awal2...

So... study la! Apa lagi?

Monday, November 2, 2009

Kakak Start Exam Final

Last week, the whole week, Kakak exam kat sekolah agama dia. Sebahagian result dah dpt. 2 subjek dpt 100%. 2 subjek dapt 98%,both highest dalam kelas. Lagi satu subjek, tak ingat lak aku dia dpt berapa, tapi dia kata highest dalam kelas jugak.

Alhamdulillah. Mcm OK jer. Harap2 dia dapat nombor 1, dlm kelas dia dan seluruh kelas darjah dua kat sekolah tu. Asyik dapat nombor 2 jer, mana tahan...

Hari ni dia start exam sekolah rendah pulak. Hopefully dia boleh maintain first place mcm tahun lepas. Aku cuma harap, dlm minggu exam ni, tak der sebarang gangguan utk dia. Tak der demam, tak der lawatan mengejut. So dia boleh concentrate utk peksa dia.

Aku pun minggu ni, plannya balik awal setiap hari so aku boleh bantu dia study. At least pun aku boleh make sure dia study.

Biasa la kan? Ayah2 lain pun rasanya mcm aku jugak. Harapkan yg terbaik utk anak2. Lagi pulak anak2 yg tak der mak mcm Kakak ngan Adik ni.

Thursday, October 29, 2009

Munir Amani & Strada Lunii

Masa zaman kat U dulu, masa tgh aktif dgn askar Ko-K, I was blessed to become a friend to a tall, dark & handsome (+ macho) guy named Munir Amani. Best kan nama dia. Munir Amani. First time nampak dia, aku ingat dia ni student xchange dr negara luar, serius beb, aku tak nampak ciri org Malaysia kat rupa dan fizikal dia. Sekali bila dia sampai dekat, sembang ngan member aku... alamak!! Pekat giler dia punya loghat Kedah. Org Aloq Setaq ghupanya... hehehehe...

As times past by, we became close friend. Dia ada keta Volkswagon, warna merah yg dijadikan maskot kolej kitorg. So, aku jadik 'geng Volkswagon merah belakang bukit'. spesel nama tu, Chot yg kasik. Masa dia tahun 3 (aku kat tahun 2) dia naik pangkat jadik Senior Under Officer (SUO) dlm group askar Ko-K kami, and almost everyone was expecting him to be crowned as Best Cadet of The Year 1995. Apa nak buat, bukan rezeki dia kot. Ada masanya, org menutup mata kepada kerja keras, komitmen dan hasil kerja yg baik semata-mata kerana diampu, dikipas dan di'aircond' dgn hebat oleh org lain yg hanya tau menerer. Well, that of course, is another story..

The best part about this guy is his talent as a musician, namely guitar. Kita bagi dia satu lagu yg dia tak pernah dgr, dia dgr lagu tu sambil pegang gitar. Pas tu tutup lagu tu, dia terus boleh main, ikut not asal. Sebijik. Bila vocalist masuk, on the spot dia boleh tinggikan atau rendahkan those notes ikut pitch vocalist.

Masa tu, kami ada band sendiri, together with Chot (drummer - drummer asal kumpulan Spring), Mail Kering (rythm), Syuk (bassist). Byk gak show masa tu kat dlm U. Pernah dpt jemputan main kat luar, dibayar. Seronok masa tu, paling best masa jamming. Time jamming, sharp pukul 12, mesti main lagu 'Negaraku'. Nama pun asakar Ko-K, patriotik beb. Hehehehe..

Lepas grad, Muniaq keje kat GSC, Pengurus Panggung. Sempat la aku & geng2 umah bujang Subang Jaya gi tgk wayang free dua tiga kali. Lepas tu dia join ngan Alam Flora and was sent to Abu Dhabi sbg Pengurus Projek kat sana. Lepas tu aku lost ctc ngan Mamat ni.

Last Saturday, Sifu aku bukakkan akaun utk aku kat Facebook. Belek2, jumpa Munir Amani. Click Munir Amani. Ada Tab 'My Band'. Click 'My Band'. Ada 'Strada Lunii'.

Kisahnya... rupanya Mamat ni dah buat 2 album dah pun. Dua2 Instrumental. Waaa...

Dalam sibuk2 keje, hari semalam sempat jugak la aku dgr dua tiga lagu. Not bad. Semua dia tulis sendiri, compose sendiri. Dia punya gitar memang best. So clean. So neat. Even bunyi plucking pun tak der. Sounds just like Munir yg aku kenal...

Utk hang Muniaq, aku tabik kat hang!! Tapi hang lagi segak masa ghambut flat top dulu. Ghambut panjang ni nampok pelik sikit la. Hahahahaha... Aku tak biasa tgk hang ghambut panjang kot, no?



For others, hehehehe... ni nak promote sikit nih. Cuba2 la carik Munir Amani & Strada Lunii. Dengar-dengar la ek...

p/s : Syukur Alhamdulillah. Jumpa balik kawan lama aku nih...

Tuesday, October 27, 2009

Blank

Aku ditimpa sindrom.

Sindrom tak der modal nak menulis.

Kawan baik tgh bermasalah.

Kawan baru demam.

Anak tgh peksa.

Kerja tgh menimbun...

Apakah....

Friday, October 23, 2009

Jumpa Cik Tobak

Semalam turun KL ngan Nazri & Zamani. Zamani bwk keta 190kmj sbb nak kejar masa. Ada interview kat Balai Felda, Jalan Gurney. Masa sampai kat sana, hujan tgh lebat giler babas. Parking lak tak de. So aku decide tak nak masuk sekali ngan diorg utk interview tu. Aku drop diorg kat depan gate (sbb guard tak bagi masuk dlm), pas tu pusing, double park tak jauh dr gate tu. Lepak je la dlm keta.
Tgh bosan lepak sorg2, tetiba nampak satu mamat macho giler, tapi jalan bawak payung dlm hujan tu, lalu dekat keta aku. Mcm kenal. Tengok lagi sekali...
Sah!! Encik Tobak. Kawan Satu U. Bukak tingkap.
"Tobak!!"
"Weh!! Apa kau buat kat sini?"
"Nak gi mana?"
"Nak balik"
"Masuk dulu..."
"K gak. Gi minum jom"
"Jomm..."
Lama aku tak jumpa si Tobak. Last tiga tahun lepas masa dia dtg Kuantan, lepak sekali ngan Cik Toncit. Bersembangla aku ngan si Tobak ni kat kedai sesambil pekena teh tarik, cokdang dan cokkodok. Tobak belanja sbb masa tu aku langsung tak der cash dlm poket. Tak sempat nak singgah bank masa otw dr Kuantan.
Cerita apa?
Pasal anak2. Tobak dah ada dua anak, sulung umur 4, bongsu umur 1 tahun
Pasal family. Bab ni aku yg banyak kena soal sbb aku ni "Arbaie Bujang Kembali". Hehehe.
Pasal rumah. Tobak pening sebab rumah yg dibeli kat Nilai sewanya rendah, rumah yg dia sewa kat Shah Alam pulak sewa mahal.
Pasal kerja. Tobak still kat tempat lama, skang tgh sambung baut Master
Pasal kawan2. Baru semalam aku tau rupanya si Obe belum kawin lagi. Awek yg dtg Kuantan ngan dia dulu tu, awek dia, bukan bini dia... huh!! Tertipu aku!!
Pasal futsal tahun ni yg dibatalkan. Futsal apa? Alumni punya futsal. Tobak penganjur utama setiap tahun. Tak der mamat ni, tak jalan futsal...
Pasal hidup dan kehidupan. Bab ni open je, tak yah citer pun tak per. Cuma kesimpulan bab ni ialah, Allah sayang kita semua. Amin.
Sembang sampai la Nazri call, interview settel, jom jalan2 carik pasal ehh!! Carik makan. Perut dah dondang sayang sbb tak sempat lunch. So, hantar Tobak balik ke keta dia. Salam, dgn harapan akan bertemu lagi pada masa akan dtg dlm keadaan lebih baik dari hari ini. InsyaAllah. Amin.
Sampai rumah kul 11.00 mlm. Jln slow2 jer sbb hujan sepanjang jalan. Sampai, tak sempat nak mandi, terus pengsan.
p/s : Tobak, May Allah Bless U. Semoga Rahmat dan BarakahNya sentiasa disamping engkau sepanjang perjalanan hidup. Amin
p/s : Sup gearbox kat AU3... mmm... biasa2 jer, tak menendang mcm kat Jerteh.

Wednesday, October 21, 2009

Kisah Wan Dan Solat Jenazah

Back in 2006, aku byk bermusafir ke Kelantan & Terengganu ngan Wan dan Syeikh Shahnon atas urusan kerja. Satu hari tu, selesai urusan pagi tu, kami singgah Masjid Kuala Krai. Aku intai dekat belakang Masjid tu, nampak tanah perkuburan Islam kat tepi tu. Betul la firasat aku mlm tadi. Firasat yg menyebabkan kami bertiga tak jadi nak bermalam kat masjid tu mlm tadi. Dan sementara nak tunggu Zohor, kami tidur. Ambik sunat, kata Sheikh Shahnon.
Bila makmum Zohor dah ramai, kami bangun. Aku duduk kat tangga masjid, nak ambik nafas sblm wuduk semula. Tetiba Wan datang kat sebelah aku.
"Aku mimpi pelik la.."
"Mimpi apa?"
"Aku mimpi, ada lelaki ni, datang tepi aku, kat tempat aku tidur tadi tu, mintak aku semayang jenazah dia"
"Mimpi je tu..."
"Tapi mcm real la. Kat tempat aku tidur tu la... Sbb tu aku bangun pergi tidur kat tepi kau tadi.."
"Dah la. Gi wudhu'. Dah Zohor dah ni..."
Lepas wudhu, masuk semula dlm masjid, aku nampak satu jenazah diletakkan ditepi ruang semayang. Aku cuit Wan, tunjuk jenazah tu. Muka Wan berubah, tapi dia diam tak kata apa. Sblm solat Zohor tu, Imam buat announcement, mintak jemaah semayang jenazah lepas solat Zohor. Aku tgk muka Wan makin pucat.
Lepas solat Zohor, kami solat jenazah. Selesai solat jenazah, aku tgk Wan tak de dlm saf padahal masa Zohor tadi dia solat kat sebelah aku je. Aku kuar, tgk Wan duduk kat tangga. Aku gi tegur dia.
"Apasal kau tak solat jenazah tadi?"
"Aku takut la..."
"Tak baik cam tu Wan. Arwah tu dtg sendiri kat engkau mintak solatkan jenazah dia. Tak baik hampakan harapan org. Apa lagi kalau org tu dah tak de..."
"Itu yg buat aku takut tu..."
Hhmmm... ntah la. Bila aku ingat balik kejadian tu, aku rasa mcm.... ntah la. Tak reti aku nak describe.

Tuesday, October 20, 2009

Di Sebalik Kematian

Selepas pengkebumian Pakcik Ustaz malam tu, aku, Ayah ngan Abang Din menunggu agak lama utk berjumpa dengan Abang Zi, anak sulung arwah sblm kami shoot balik ke Kuantan. Lepas menunggu agak lama, aku tanya kat Zu, kata dia Abg Zi mungkin lambat sbb arrange orang menunggu kubur. Aku angguk je la time tu.
Masa dlm keta, aku tanya Ayah, tunggu kubur tu apa benda. Ayah kata, ikut adat org kat situ, lepas dikebumikan, akan ada orang duduk mengaji di kubur selama 2 atau 3 malam, mengikut kemampuan atau kehendak keluarga simati. Diorg ni tak akan tinggalkan kubur dalam tempoh tu. Hmm... tak pernah aku dengar sebelum ni.
Pengalaman aku dengan adat pengkebumian di Kelantan ni pelik sikit. Back in 2006, masa singgah utk Zohor kat Masjid Kuala Krai, ada la aku semayangkan jenazah seorang arwah kat situ. Lepas semayang, waris arwah tu membahagikan duit dan makan tengahari kepada makmum.
Masa Arwah Ayah Soh meninggal tahun lepas di Pasir Putih pun, benda yang sama diamalkan. Ada pulak tambahan barang dapur seperti gula, garam etc diagihkan kepada makmum. Di Masjid Tanah Merah baru2 ni pun sama jugak.
Yang aku musykil, setahu aku la, Islam tak benarkan pun keluarga simati memasak atau menyediakan makanan. Itu jadi tanggungjawab jiran dia utk sediakan makanan kepada keluarga simati. Bila keluarga simati nak kena sediakan segala jenis sedekah ni, aku rasa mcm beban besar kat keluarga simati tu. Dah la tgh bersedih dgn kematian ahli keluarga, nak kena pulak sediakan segala macam sedekah.
Sebagai ahli masyarakat, aku rasa mcm bersalah utk terima semua tu. Takut jugak, kalau tersilap makan harta anak yatim ke, susah nak jawab esok.
Kata seorang Ustaz, amalan membaca talkin di kubur pun sebenarnya amalan yang bida'ah, sebab tak pernah diamalkan oleh Rasulullah. Majlis tahlil 3 hari, atau malam ke 40 atau malam ke 100, semua tu pun bida'ah. Inikan pulak tunggu kubur 2 - 3 malam.. Tak bida'ah ke tu?
Pasal bida'ah ni, aku dpt benda ni dr ssorg.
Dalam ibadah dan urusan agama Rasulullah Shallahu-Alaihi-Wasalam adalah sebaik-baik ikutan dan panduan.
"Demi sesungguhnya, adalah bagi kamu pada diri Rasulullah itu contoh ikutan yang baik, iaitu bagi orang yang sentiasa mengharapkan (keredaan) Allah dan (balasan baik) hari akhirat, serta ia pula menyebut dan mengingati Allah banyak-banyak (dalam masa susah dan senang)."
[al-Ahzab 33:21]
"Katakanlah (wahai Muhammad): Jika benar kamu mengasihi Allah maka ikutilah daku, nescaya Allah mengasihi kamu serta mengampunkan dosa-dosa kamu. Dan (ingatlah), Allah Maha Pengampun, lagi Maha Mengasihani."
[Ali Imran 3:31]
Kita dilarang menambah-nambah atau mereka-reka sesuatu yang tak diperkenalkan Rasulullah Shallahu-Alaihi-Wasalam dalam urusan agama kerana setiap bid'ah yang melibatkan ibadah dan urusan agama adalah terlarang.

Rasulullah Shallahu-Alaihi-Wasalam bersabda:

"Dan hendaklah kamu menjauhi perkara-perkara yang diada-adakan , kerana setiap yang diada-adakan itu adalah bid’ah , dan setiap bid’ah itu adalah sesat. "
Dalam satu lagi hadis yang hampir serupa dijelaskan lagi:

"dan setiap kesesatan itu tempatnya kelak di dalam neraka."

من عمل عملاً ليس عليه أمرنا فهو ر
"Barangsiapa siapa yang mengamalkan sesuatu perkara yang bukan mengenai perkara kami [i.e. Islam], akan ditolak"
Rasulullah Shallahu-Alaihi-Wasalam bersabda:
"Sesungguhnya aku hanyalah manusia, apabila aku memerintahkan kalian sesuatu berkenaan agama kalian maka berpeganglah kalian dengannya dan apabila aku memerintahkan kamu sesuatu daripada pandangan persendirian maka aku hanyalah seorang manusia. "
Dan berkata Ibnu Mas'ud :
"Ikutlah (sunnah) dan jangan menambah, dan telah cukup bagi kamu - perbuatan yg lama (kekal dengan cara lama)"

Dalam setiap urusan agama hendaklah berpandukan sumber Al-Quran dan Hadis yang Sahih. Setiap kali muncul sesuatu yang dirasakan aneh rujuklah dari mana sumbernya kerana musuh-musuh Islam dan Dajjal-Dajjal sentiasa berusaha menyesatkan pemahaman umat Islam. Agama yang dibawa Rasulullah Shallahu-Alaihi-Wasalam adalah syumul dan tak perlu lagi tokok tambah perkara yang sia-sia dalam urusannya.

Pada hari ini telah Kusempurnakan untuk kamu agamamu, dan telah Ku-cukupkan kepadamu nikmat-Ku, dan telah Ku-ridhai Islam itu jadi Deen bagimu.
[Al-Maidah 5:3]

Wallahua’lam

Monday, October 19, 2009

Pertemuan Terakhir

Raya kedua hari tu, kami ke Tanah Merah, Kelantan ziarah Pakcik Ustaz. Cerita tu aku tulis dalam tajuk "Foto Pertamaku". Masa tu, Pakcik Ustaz tgh sakit, dah tak leh bangun. Duduk kat kusi roda dia pun tak leh lama.
Khamis lepas, around 12 tghari, 15 minit lepas kuar pejabat lawyer sign agreement, dapat call dr Abang Din.
"Pakcik Ustaz dah tak der..."
"Innalillahi wa innailaihi rajiun... Nak balik Kelantan ke?"
"Ayah nak balik. Awak byk keje ke?"
"Tak pe. Saya ikut"
"K. Tolong ambik saya kat Vistana..."
Kami sampai Tanah Merah dalam pukul 6ptg. Masa sampai tu, qariah tgh mandikan jenazah. So, sempat la jengok Arwah. Lepas solat Isya, semayang jenazah di Masjid Besar Tanah Merah sblm arwah dikebumikan di Tanah Perkuburan Islam Tanah Merah di Jalan Kubur, tempat sama Abg Kamaruzaman bersemadi. Jalan kaki jer dr rumah Pakcik Ustaz.
Masa dlm perjalanan balik ke Kuantan lepas selesai semua urusan, aku tanya Ayah.
"Pakcik Ustaz kena macam mana ngan kita? Jiran lama jer ke?"
"Dia tu pak dua pupu ngan Ayah. Pangkat Tok la dgn korang. Tapi dari kecik dulu dia ajar korang panggil dia pakcik, dan dia ajar anak2 dia panggil Ayah abang jer. Sebab tu pangkat2 tu jadi blurr..."
Ok. So sebenarnya pak cik Ustaz ni waris aku gak la...
Kisahnya.


Arwah PakCik Ustaz. Gambar awal 1990-an di Teluk Chempedak, Kuantan
p/s : Semoga Allah cucuri Rahmat dan Ihsannya untuk Arwah. Semoga semua jasa baik Arwah dibalas dengan kebaikan Allah jua di sana. InsyaALah.

Wednesday, October 14, 2009

Lori Gula Terbalik

Masa raya kat Pasir Putih ari tu, singgah umah Chik Lah. Su Mah pun ada kat situ. Dua2 ni adik tiri Ayah, sama bapak lain mak. Dua beradik ni kerja nurse, org Kelantan panggil misi.




Gambar atas, Chik Lah
Gambar bawah, Su Mah
Kalau buang spek Chik Lah, boleh tak bezakan dua beradik ni?



Sampai kat sana, selain beraya, kitorg dapat pemeriksaan kesihatan percuma. Hahahaha... jangan marah. Cek gula dlm darah. Yg pertama kena check, for sure Ayah la. Humang aiii, meter pun tak leh baca kandungan gula Ayah, gila babas punya tinggi. Meter tu kata "Hi (singkatan utk High). Above 28.5"

Chik Lah ngan Su Mah terus ajak Ayah gi Hospital Pasir Putih, mau diorg tak risau. Korang tau tak kandungan gula dlm darah yang normal berapa? Antara 3 - 6 shj. Kurang dari 3, low blood sugar. Boleh pengsan, pitam, lemah badan etc etc etc. Lebih dari 6, high blood sugar. kencing manis la tu....
Tapi Ayah buat dek ajer. Kami adik beradik pun berebut nak cek sama. Abg Din kena 8.2, Teh Man kena 8.1, aku kena 7.1. 1/2 jam sblm cek tu, aku 3 beradik ni baru jer habiskan tapai pulut satu tupperware besar kat umah Ayah Soh. So, kandungan gula aku ni kira normal. Alhamdulillah. Tuhan sayang aku. Dia bagi aku kesihatan supaya aku boleh jaga dan besarkan anak2 aku dua org tu. Syukur.

Org lain punya meter reading aku tak ingat brp. Tapi semua org pun normal jer la. Syukur Alhamdulillah lagi sekali. Allah bagi kesihatan yg baik utk kami sekeluarga.



Cik Su tgh kena operate ngan Chik Lah. Mula2 cucuk jari tu sikit, serius tak sakit. Semut gigit pun jauh lagi sakit.


Pas tu, letak kat meter ni, pas tu kuar la dia punya reading. Senang bai tu. Tak sampai dua minit siap semua proses


Chik Lah pesan kat kami adik beradik suruh carikan ubat utk Ayah. And, aku tau ubat paling sesuai. Ahad lepas ubat tu sampai, Alhamdulillah, Ayah dah start makan. Hopefully, InsyaALlah, Ayah akan terus OK, lebih OK dari sekarang. Hopefully tak der dah lori gula terbalik dlm darah Ayah. Amin.


Anak teruna sulung Chik Lah, Amir. Kecik2 dulu selalu aku dukung ke sana ke mari

Tuesday, October 13, 2009

Mereka Yang Rebah

Kalau dulu2, tahun 60-an hingga 80-an, bila dtg time raya, kita selalu diingatkan kepada perajurit-perajurit di perbatasan yang mengawal negara dari ancaman komunis. Kita jugak diingatkan kepada mereka yg terkorban mempertahankan negara ini. Sampaikan ada lagu raya yang sebut pasal diorang.
Tapi jangan kerana ancaman komunis dah berakhir, kita sangka dah tak de mereka yg rebah. Ader... Tak caya tengok nih. Ha tengok! tengok! tengok! (sebut mcm iklan keselamatan jalanraya tu...)

Yg pertama sekali rebah. Barisan hadapan



Mangsa kedua....


dan seterusnya....


ader lagi....


isshh... ramai tu



makin ramai dan besar-besar pulak yg rebah ni...


yg dewasa pun apa kurangnya....


semuanya sebab.....

PENAT RAYA
PENAT MAKAN
PENAT JALAN

PENAT.....

p/s : raya kedua masa kat rumah Ayah We di Pasir Putih....

hehehehe...