Singgoh Le Dulu Aok Yer

Thursday, March 25, 2010

THANX FOR CARING



A good old fren of mine contacted me via email a few days ago. Here's our conversation.


Dia
:

Wei..ni aku la ****...ada menda sket nk share ngan ko nih...

Aku :

Ko ni ****, susah2 jer. Hehehe. Apa citer tu Kak ****?

Dia :

Hihi..aku stret fowad je la yer...aku nk kenen kan ko ngan seseorang...hehehe...

Aku :

Ko ni ****, susah2 je... (mcm ayat email aku sblm ni, hehehe..)

Biar la dulu ****. Trauma tak habih lagi ni. Anak aku pun dah tak kasi aku kawin lagi. Aku pun sebenarnya tak terpikir nak kawin buat masa ni, dan aku rasa aku tak mampu pun nak kawin buat masa ni. Boleh?


Dia :


Ala ko nih..bknnye aku nk suruh kwin sekarang...aku tau perasaan ko misti cuak dan fobia kt pompuan...ko fren-fren dulu..dia ni baik....AM kt opis aku, bujang trang tang tang..umor muda sethn dr kita...ada jugek kawan ko boleh cerita masalah ko itu ini, kang kalo ko citer kt aku, lain jadiknya, aku ni mini orang..hehe...nanti aku bagi nombor /email dia deh...c’mon la bro...:)


Aku :


Suratkhabar semalam kata maskahwin kat Pahang nak dikaji semula. Harga setong gas tu dah pakai 100 tahun dah, dah tak releven dah. Maknanya... apa2 la... hahaha



Mcm ni la, aku tak kata perempuan tu baik ke tak, itu perkara ke 256 sebenarnya. Kerja menilai baik buruk manusia ni kerja Tuhan, bukan kerja kita. Cuma, bagi aku, sebagai lelaki, aku la yg sepatutnya membentuk pasangan aku. The thing is, after all these years, I learned that, I can be a very good friend to women, I can make them laugh, I can take their tears away, boleh jadi tempat mengadu etc etc. But when she became more than a friend to me, I suck, big time. Bila dia jadi pasangan aku, aku berubah. Aku jadi selfish. Jadi tak reti nak faham diorg, tapi at the same time aku nak diorg faham aku. Aku tak pandai layan pasangan aku. Worst, aku akan buat diorg kecewa, derita. Buat diorg menyesal kenal aku, jadi pasangan aku. Aku tanya kawan2 pun, hampir semua mengaku hakikat tu.



OK fine, aku tahu kelemahan aku, aku boleh baiki. But then, prasangka tetap akan wujud dlm diri aku. Bagi aku, nak cari isteri bukanlah perkara paling susah. Tapi nak cari isteri dan ibu utk anak2 aku, itu susah. Even if aku boleh cari seorg ibu yg baik utk anak2 aku pun, bila dia dah ada anak sendiri ngan aku nanti, boleh tak dia bahagikan kasih sayang yg sama rata antara anak sendiri dgn anak tiri. Itu sgt2 la susah, kan?



Aku ni cerewet pasal anak2. Sgt cerewet. Dan aku cukup tak suka org campur tgn pasal keputusan aku yg berkaitan dgn anak2. Aku sgt selfish when it comes to my kids. Anak aku dah lama 'terpisah' kasih sayang ngan mak diorg. Aku takut, bila aku kawin nanti, diorg akan rasa lagi tersisih. Aku takut diorg akan rasa tak cukup kasih sayang dari aku. Walaupun aku ni garang ngan anak2, tapi aku jugalah tempat diorg manja2. Aku takut nanti diorg rasa hilang tempat bermanja.

Atas sbb selfish tu jugak, aku sebenarnya takut aku akan kehilangan kasih sayang diorg. Aku takut diorg lebih manja ngan org lain, lebih rapat dgn org lain berbanding aku. Ntah la. Pening kepala pakcik. hehehe..



For the last few years, aku takut utk ada kawan perempuan baru. Sbb tu, semua kawan2 perempuan aku, hampir semuanyakawan lama, kawan dari sekolah, dari UUM, dan kawan2 ofis. Itu je. Aku skeptikal bila nak kenal org baru. Risau aku akan kecewakan org dan risau org benci kat aku.



Inferiority complex, you may say. Tapi, jgn salahkan aku kalau aku ada sifat tu. I've been thru a lot of things. Not saying that I've the most experience compared to others, but then, pengalaman dan perjalanan hidup aku membentuk aku jadi mcm tu.


Dah la aku ni miskin, gaji pun ciput. Ada keta pun, kompeni punya. Apa la layaknya aku utk dia tu. AM pulak tu. Takut nanti, dia pulak rasa mcm mendukung biawak hidup. Nanti menyusahkan hidup dia je.



Kalau takat nak bercerita masalah, berkongsi masalah, aku lagi suka cerita ngan laptop aku ni je kut... hehehehe.

Hmmm...


Dia :

Adeh...panjangnye aku kena..eh encik mamat!, ko jgnla ada sifat cmtu..akceli bukan la niat aku nk bagi ko rasa cm tu..Cuma bila aku tengok kawan aku ni, aku rasa sayang kalo dia terlepas kt org lain..aku ni bukan la nk membizi bodi, pastu sibuk2 plak nk jadi match maker nye..aku mintak maap la kalo ko terasa apa-apa...mungkin sbb sifat2 & apa yg ada pd ko nilah aku rasa aku nk ‘try’ ni kot...haha...sebok arrr ko ni ****..salute kt ko bro!

Aku :

Ala ****, ko jgn rasa bersalah pulak ****. Aku tak salahkan ko pun. Aku paham, as a friend, ko nak tgk kawan2 kau gembira. Itu sifat seorg sahabat. Caring, bak kata sedara aku kat Newcastle, Kelantan : caring is sharing and sharing is caring. hehehe. To be honest, aku salute kawan2 aku yg ada sifat tu.
Dalam bab jodoh ni, aku percaya semua tu di tgn Allah. Kalau kita usaha, even dgn darah dan keringat sekalipun, kalau bukan jodoh kita, takkan jadi. Kalau kita tak buat apapun, kalau dah jodoh kita, jadilah ia. Allah kata, "Man jadda wa jada...", "kalau Aku kata jadi, jadilah ia.."

Aku ucap terima kasih setinggi tingginya, sebanyak-banyaknya atas usaha kau. Bukan senang beb nak dapat kawan yg sanggup bersusah payah utk kawannya yg lain. Bertuah aku dan kawan kau tu dapat kawan mcm hang. Sangat bertuah.

Cuma, buat masa ni, setidak2nya utk hari ni, aku rasa aku belum mampu sesuaikan diri utk ada kawan perempuan yg baru. Esok lusa aku tak tahu dan aku tak janji. Manalah tau, tetiba Allah buka pintu hati. Manusia kalau nak berubah sekelip mata je. Itu semua Allah punya kuasa.

Terima kasih ****.

Dia : .....

Saturday, March 20, 2010

SETAN KUNING

Hujan dua tiga hari ni di Kuantan. Alhamdulillah. On & off. Hari ni hujan agak lama. Dari Subuh tadi, sampai sekarang belum berhenti. Syukurlah. Harap penuh la Empangan Chereh tu, byk la air kat Empangan Kobat tu. Tak de la masalah sampai nak catu2 air macam kat Kluang sana. Rahmat Allah. Bak kata logo JBA Pahang, Air Itu Rahmat.




BTW, this is the Setan Kuning yg aku drive pergi KL tempohari. Alaaaa... masa aku stuck dlm jam selama hampir 4 jam tu. Sampai kaki aku sakit dua hari tak leh nak pijak lantai sbb duk tekan clutch dia yg 'ketat' tu. Haaa... ini la dia.

Kenapa panggil dia Setan Kuning? Sebab warna dia kuning la kut. Kalau warna merah, kita panggil la dia Setan Merah, kalau biru, kita panggil Setan Biru.

Tapi kenapa Setan? Hmmm... ntah. Saje suka. Mungkin sbb dia nampak ganaz bila kat atas jalan. Atau mungkin jugak sbb tuan dia tu yg nampak ganaz. Atau mungkin sbb tuan dia ada sikit2 perangai cam Setan ke. Atau mungkin jugak sbb ketiga2nya sekali. Ntah la.

Kalau time nak kuar parking belakang ofis, ada keta parking mcm haram, boleh redah je keta tu tanpa was2. Bumper dia besi padu, bukan besi tin sardin. Langsung tak kesah sbb tahu tak kan ada scratch langsung.


Keta yg kena tu? Lantak la. Sapa suruh tak pakai otak parking kat tempat yg menyusahkan org. Alaa... even korang parking kat tempat berbayar pun diorg kata " Park at your own risk", inikan pulak parking haram kat depan simpang yg kecik tempat org keluar masuk. Sendiri mau ingat la beb. Kita pun bukan suka2 redah, dah siap hon2 dulu, tak dtg jugak alih keta, baru la kita sapu. Bukan aku la, aku takat niat je nak buat, takat ni belum buat lagi... hehehe

Skang ni Setan Kuning dah join Kelab 4x4. Lembing Adventure Team. Selalu dah la masuk hutan kat Sg. Lembing tu. The whole lower body parts dah tukar baru, absorber, tayar, rim... Kalau ikut brg asal, sangkut la kat hutan Sg. Lembing. Jenuh la kena lembing ngan sungai tu. Nanti nak taruk winch, boleh la tarik kawan2 yg sangkut kat dlm hutan tu..

p/s : teringat ayat Tuan Director Ahmad Nisfu : "Bukan Syaitan la, Setan! Sultan!"

Saturday, March 13, 2010

DARI PJ KE TOL GOMBAK




Balik dari ofis hari Khamis lepas, sampai rumah dah pukul 9 malam. Dinner, pas tu gosok baju anak2 nak sekolah, pas tu gosok baju seluar aku, pas tu tidur, dalam pukul 12. Bangun pukul 3 pagi, mandi, bersiap cepat2 sbb dah lambat. Singgah rumah Nazri kat Sg. Isap ambik kasut dlm keta aku. Isi minyak, pukul 4.15pagi masuk Hiway LPT, terus henjut si 'Setan Kuning' hala ke KL. Pukul 6.30pagi singgah R&R Gombak, solat Subuh, salin baju. Sambung journey, pukul 8.30 sharp, sampai kat Kelana Business Centre.

Lama tak jumpa Datuk Acemat. Last jumpa masa futsal 2005 kat Sunway. Semat gila Datuk Acemat hari tu. Badan maintain jer dari zaman belajar sampai sekarang. Langsung tak de masalah 'perkembangan'. Muka pun langsung tak berubah. Muka still mcm umur 25 tahun. Datin Limah tak risau ke ader aweks aweks muda ngorat cik abang dia... hehehe

Pukul 10.30 pagi, selesai urusan. Nak je call mana2 kawan2 yg boleh diajak minum bersembang. Tapinya, telefon masuk air la pulak.. Balik je la. Tumpangkan 2 org kawan yg aku tak tau namanya (tak risau, sbb diorg pun berurusan sekali ngan Cemat..) ke Central Market, KL. Sampai kat Bangsar, Chipong call, ajak jumpa kat Amcorp Mall, sekali ngan Bobbul. Nak discuss pasal gathering. OK je la. Ada gak aktiviti nak buat. Lepas drop kawan2 baru tu kat CM, patah balik ke PJ. Cari AmCorp Mall kat tepi Federal Hiway tu pun aku boleh sesat. Hehehe..

Pukul 5.15, habis discussion. A very fruitful discussion. Lega rasa hati. Byk perkara settle. Dah tak byk sgt benda yg tergantung. Pukul 5.30 ptg, si Setan Kuning tu pun meluncur jer masuk Federal Highway balik. Tetiba, tanpa sebarang amaran, hujan turun dengan tersangatlah lebat. Sangat sangat sangat lebat. Traffic dah berenti terus. Tak bergerak. Masak!!

Lepas dari Angkasapuri, hujan dah stop. Traffic dah OK. OK la kalau dah boleh bergerak tu. Sampai kat hujung Federal Hiway, jam lagi sekali. Tgk atas flyover tu, keta tak gerak langsung. ITIS tulih, jam sampai Susur Jln Duta. So aku decide tak nak naik ke Jalan Kuching. Lalu ikut apa ke nama jalan ntah yg lalu kat depan HQ RHB bank tu. Kat situ pun jam. Dari terang sampai terbenam matahari sampai keluar bulan. Siap boleh bukak kasut, duduk bersila atas kusi. 1km/jam! Hangit. Nak ilangkan boring, kuarkan hp, ambik gambar KLCC la, gambar signboard la, gambar keta baris2 la. Gambar yg kat atas tu la... Hahahha.

Masuk jalan Ampang, jalan dah tak jam, masuk MRR, singgah pump station isi minyak. Beli susu, roti dua bijik. Makan. Breakfast, lunch and dinner. The whole day, itu la makanan pertama aku. Sepanjang hari tu, cuma minum, ngan rokok. Lepas roti tu, makanan kedua aku cuma gula-gula Hacks, ubat nak hilangkan ngantuk masa drive. Susu, takut gastrik melanda. Tgn dah start shaking dah... kaki dah sakit gila tekan clutch Setan Kuning yg sgt la berat berbanding keta aku... Bila pijak je kaki kiri kat lantai, dia punya sakit rasa sampai kepala...

Lepas makan, peluh mula keluar, badan dah start rasa sejuk. Perut rasa mual, rasa nak muntah. Hmmm... Tanda2 badan dah mula terlalu penat. Kenapa dulu aku boleh drive 3 hari 3 malam tanpa tidur? Kenapa sekarang dah tak boleh? Adakah sebab urusan aku ngan Cemat terlalu memenatkan otak aku. Tak kan kut...

Pukul 9.00, sampai tol Gombak. Masuk je Hiway, terus tekan minyak. Ala... berapa laju sgt pun aku bawak. Tak sampai lima minit masuk Hiway Karak, hujan turun. Lebat, tapi tak selebat masa kat PJ. Tak dapat nak tekan minyak kuat2 dah. Hujan sampai la kat tol Bentong. Singgah kat R&R Gambang, solat. Punya la siksa nak berjalan dan nak solat. Sakit gila2 dah kaki aku. Dah rasa OKU gila dah...

Sampai rumah, pukul 12.30 mlm. Salin baju je, tak mandi pun. Terus pengsan. Bangun pagi, sakit kaki still ada. Sampai sekarang pun sakit lagi... Aduyai...

Monday, March 8, 2010

MANDOM

Apasal ek? Rasa cam mandom gila hari ni. Nak wat kerja tak de mood, nak layan fb takder mood, nak tulih blog tak der mood, nak membaca tak der mood, nak layan lagu tak der mood, serba tak der mood. Apasal ek?

Adakah sebab ofis aku bising ngan bunyi drill, jackhammer, orang bertukang bagai... Ofis ni tgh renovate. Dah masuk dua minggu dah, tak siap2 lagi. Hari2 dengar org bertukang, bermesin segala. Sakit telinga, tapi tahan kan jugak la utk kesenangan masa hadapan. Hari ni diorg dok bukak paip G.I lama tukar PVC yg baru. Toilet diorg dah pecahkan, tapi still belum masukkan bowl baru. Hampeh, nak gi toilet pun tak leh. Mcama kalau tetiba aku rasa nak terkucil? Hidung duk bau cat, selain asap rokok yg berkepul2 dlm bilik aku ni ha.

Atau adakah sebab aku bangun lambat hari ni, Subuh gajah, sambung tidur sampai pukul 10 lepas siapkan anak2 sekolah pagi tadi. Selalu kalau aku bangun lambat, mmg mood aku lari sikit, bukannya moody, tapi jadik mandom. But then, pukul 10.30 ada good news sampai kat aku, so, patutnya aku happy la, kan? Tapi kenapa still gak aku mandom?

Ke sebab aku hari ni sunyi tak der org kat ofis. Lepas Ina kuar tadi, terkuntang kanting aku sorang2 layan bunyi jackhammer. Bos tak masuk2 lagi, keta "Setan Kuning' dia ada kat bawah tu. Ntah mana pulak dia pergi, ntah naik apa dia pergi. Zamani masuk kejap, pas tu blah ntah ke mana. Boringnya sorang2. Dah la hari ni Isnin, Monday blues sungguh la...

Atau sebab kedai makan kat bawah ofis aku ni tutup sampai hari Rabu. Susah la pulak nak gi minum, makan segala. Breakfast pun tak hari ni, sbb kedai bawah tutup plus aku bangun lambat. Lunch terpaksa jalan kaki gi Centre Point sana. Sorang2 pulak tu. Adus la...

Huh!! Susah betul nak paham hati dan perasaan sendiri ni...

Saturday, March 6, 2010

TERIMA KASIH ANUAR MANAN


Alhamdulillah. Bertahun aku tunggu...

Terima kasih Anuar Manan, rakan sepasukan, rakan senegara. U make my dream comes true.

Tinggal lagi dua impian aku untuk LTdL, anak tempatan menyarung jersi kuning dan juara keseluruhan!!

Wednesday, March 3, 2010

ALLAH MAHA ADIL



Berita Harian, 3 Mac 2010, m/s 1 (mukadepan)


Berita Harian, 3 Mac 2010, m/s 6


Utusan Malaysia, 3 Mac 2010, m/s 6


Memang, Allah itu Maha Adil