Singgoh Le Dulu Aok Yer

Thursday, October 29, 2009

Munir Amani & Strada Lunii

Masa zaman kat U dulu, masa tgh aktif dgn askar Ko-K, I was blessed to become a friend to a tall, dark & handsome (+ macho) guy named Munir Amani. Best kan nama dia. Munir Amani. First time nampak dia, aku ingat dia ni student xchange dr negara luar, serius beb, aku tak nampak ciri org Malaysia kat rupa dan fizikal dia. Sekali bila dia sampai dekat, sembang ngan member aku... alamak!! Pekat giler dia punya loghat Kedah. Org Aloq Setaq ghupanya... hehehehe...

As times past by, we became close friend. Dia ada keta Volkswagon, warna merah yg dijadikan maskot kolej kitorg. So, aku jadik 'geng Volkswagon merah belakang bukit'. spesel nama tu, Chot yg kasik. Masa dia tahun 3 (aku kat tahun 2) dia naik pangkat jadik Senior Under Officer (SUO) dlm group askar Ko-K kami, and almost everyone was expecting him to be crowned as Best Cadet of The Year 1995. Apa nak buat, bukan rezeki dia kot. Ada masanya, org menutup mata kepada kerja keras, komitmen dan hasil kerja yg baik semata-mata kerana diampu, dikipas dan di'aircond' dgn hebat oleh org lain yg hanya tau menerer. Well, that of course, is another story..

The best part about this guy is his talent as a musician, namely guitar. Kita bagi dia satu lagu yg dia tak pernah dgr, dia dgr lagu tu sambil pegang gitar. Pas tu tutup lagu tu, dia terus boleh main, ikut not asal. Sebijik. Bila vocalist masuk, on the spot dia boleh tinggikan atau rendahkan those notes ikut pitch vocalist.

Masa tu, kami ada band sendiri, together with Chot (drummer - drummer asal kumpulan Spring), Mail Kering (rythm), Syuk (bassist). Byk gak show masa tu kat dlm U. Pernah dpt jemputan main kat luar, dibayar. Seronok masa tu, paling best masa jamming. Time jamming, sharp pukul 12, mesti main lagu 'Negaraku'. Nama pun asakar Ko-K, patriotik beb. Hehehehe..

Lepas grad, Muniaq keje kat GSC, Pengurus Panggung. Sempat la aku & geng2 umah bujang Subang Jaya gi tgk wayang free dua tiga kali. Lepas tu dia join ngan Alam Flora and was sent to Abu Dhabi sbg Pengurus Projek kat sana. Lepas tu aku lost ctc ngan Mamat ni.

Last Saturday, Sifu aku bukakkan akaun utk aku kat Facebook. Belek2, jumpa Munir Amani. Click Munir Amani. Ada Tab 'My Band'. Click 'My Band'. Ada 'Strada Lunii'.

Kisahnya... rupanya Mamat ni dah buat 2 album dah pun. Dua2 Instrumental. Waaa...

Dalam sibuk2 keje, hari semalam sempat jugak la aku dgr dua tiga lagu. Not bad. Semua dia tulis sendiri, compose sendiri. Dia punya gitar memang best. So clean. So neat. Even bunyi plucking pun tak der. Sounds just like Munir yg aku kenal...

Utk hang Muniaq, aku tabik kat hang!! Tapi hang lagi segak masa ghambut flat top dulu. Ghambut panjang ni nampok pelik sikit la. Hahahahaha... Aku tak biasa tgk hang ghambut panjang kot, no?



For others, hehehehe... ni nak promote sikit nih. Cuba2 la carik Munir Amani & Strada Lunii. Dengar-dengar la ek...

p/s : Syukur Alhamdulillah. Jumpa balik kawan lama aku nih...

4 comments:

LIPISLADY said...

Assalamualaikum, Idi, bukan main seronok yek kala jumpa kawan lama...walau pun hanya dialam maya...

Idi said...

Lebih2 lagi yg pernah susah senang bersama. Tempat jatuh lagi dikenang, ini pulak org yg sama2 jatuh...
Seronok sampai terlompat2. Nasib baik org tak nampak. Hehehe...

Munir Amani said...

Yo bro Idi,

Im flattered.... errr.. aku terharu lah tengok hang punya komen, posting (dan promo) pasal aku... no big deal bro... aku hanyalah aku yang masih aku lagi di alam buana ini.... hmmm.. biaq rambut panjang ka, pendek ka.. hati masih tetap sama... la ni dah balik crew cut.. cuma ada rambut putih la siket.

sedikit update dan pembetulan...

1. volkswagen mascot dah kaler kuning lemon tree dah la ni.. masih ada, org tua aku dok bawak di aloq staq sana,
2. bab SUO, best cadet aku tak nak komen, no hal bagi aku... aku jalankan tugas ikhlas, kalau ikutkan, aku dah decline tawaran post tertinggi kadet tu sebelum lantikan pada Kapt Z... jadi mat ca'ie concentrate menembak pistol lagi baguih,
3. bab ahli musik.. well, memang dah minat aku, kat sekolah penah buat gitar sendiri, pakai kadbod.. muahaaha... gitar yg aku pakai zaman U dulu tu, masih ada sampai ke hari ni.. dengan perubahan zaman, peralatan pon ada lagi tukar canggih siket.. gadget gadget lama dah tak dak.. dan dgn dunia komputer ni pon.. composing, recording semua pakai komputer kat rumah la..
4. ralat.. aku dulu kheja dgn TGV, bukan GSC.. heheh. Abu Dhabi sekejap saja, yang lama kat Bahrain... bukan pengurus projek.. tapi tukang urus sampah org Arab...

Last but not least.. aku really appreciate hang punya dedication khas terhadap aku dalam tulisan blog hang.

Thanks bro... sorry tak sempat jumpa hang kat kuantan hari tu.

Abis..

Idi said...

Muniaq,
Sunggoh aku tak sangka hang akan sampai kat blog nih. Hehehe. Aku pulak jadik segan hahahaha
Anyway, walau rambut hang dah putih semua, bab musik, bab komitmen, aku tetap peminat hang!!
All the best bro...