Singgoh Le Dulu Aok Yer

Thursday, May 13, 2010

MY BEST FREN IS GETTING MARRIED


(tajuk asal post ni ialah ‘My Best Friend’s Wedding’, but I change it because that title reminds me of Julia Roberts trying to steal her best friend away from marrying Cameron Diaz... harap2 aku tak buat benda cam tu dlm tempoh tinggal sari dua lagi ni.... hehehehe...)



Ini kawan baik aku, bebudak skrg panggil BFF la kut, bukannya aku reti sgt bahasa bebudak zaman skrg ni. Nama dia Suhaila Binti Abdul Hamdi Bin Abdul Hamid. Kawan2 dia panggil dia Su, aku panggil dia Iyut. Iyut tu nama panggilan dlm keluarga, and since aku rapat dgn dia dan keluarga, so aku boleh panggil dia dgn nama tu. Arwah Abah dia pernah cakap, aku ni kula’an (‘saudara’ dlm Bahasa Banjar).


Pelik ke best fren aku pempuan? Tak la pelik bagi aku, tapi ramai jugak yg pelik ngan kami. Ekcelinya, aku ada ramai kawan baik dan rapat dari golongan Adam. Ada Nasir, Rawi, Pudin, Musa dan Pen. Dari golongan Hawa, cuma ada Iyut je sorang. Kawan pempuan ramai, tapi best fren cuma Iyut sorg je.

Panjang sejarah aku ngan minah ni. Dari Tingkatan Satu, back in 1986, sampai ke Matrik in 1991, sampai ke UUM in 1993, grad 1997, sampai la skrg. Apa yang buat aku suka kawan ngan dia? Sikap dia, hati budi dia, budi bahasa dia, kejujuran dia. Lagi satu, beza dia ngan pempuan lain yg agak ketara, she’s not so women, tak de manja merengek2 mcm selalunya pempuan, but still a women in a way a women should be. Tau bawak diri, tau jaga diri, mana pun dia pergi, she’ll become everyone’s good friend. She’s tough, mentally & fisically. Two times ‘Women Athlete of the Year’ during our 5 years schooldays. Apa je acara Sukan yg dia masuk, dia akan dpt wakil Pahang, tinggal dia nak pergi tak nak pergi je... and...I’ve never beat her in long distance running (more than 200m is long distance running for me...) Athlete olahraga Pahang tu beb!!

We spent a lot of time together during our high school and university days. We were so close until at one phase, we tried to become a couple, but it didn’t worked as I became very lousy when I cross that thin line between friendship and love. So we decided to stay as friends, until now.

She’s been in my life for so many years till she knows me better than I know myself. And she’s always there whenever I need her. So close that I owe her my life, and so close that my blood flows in her vein. Ramai kawan2 yg pelik why we didn’t get married as we were so close. But I leave the answer to Him for He knows what we don’t.

Anyway, kisahnya, my best friend ni, is getting married this weekend. Akad nikah on 14 Mei, kenduri on 15 Mei 2010. At 37, some will say it’s a bit late, but for me, it’s better late than never. Apapun, aku happy dia nak kawin. Kelakarnya, masa aku hantar email pd kawan2 jemput ke majlis tu, ramai yg ingat dia akan kawin ngan aku. Ramai pulak yg tanya kenduri kat Kuantan berapa haribulan...

Since aku kenal most of her friend from school and University, aku diberi tugas sebagai penyambut tetamu. So, aku kena ada kat majlis tu awal dan balik sikit lewat utk tolong dia entertain kawan2. Biasa la, pengantin sure sibuk dan terikat dengan acara. So, kena la aku tolong. Tak de masalah kut... InsyaAllah.

So, kawan2, jumpa di Keratong 2 Sabtu nanti!!

p/s : When I met Dock last Sunday, baru aku dpt tau rupanya ramai kawan2 yg ingat Iyut ni my ex-wife. Sampaikan Dock sendiri ada bad impression kat Iyut walaupun kenal dia since university. So, dikesempatan ni, aku nak bagitau, she’s not my ex-wife. Su tak de kena mengena ngan my ex wife, tak de kena mengena ngan my past marriage. U all know how good she is to everybody, and she had never changed. She’s my best friend, and will always be my best friend, selagi nyawaku terhutang padanya, dan selagi darahku mengalir di tubuhnya....

6 comments:

sue said...

salam,

betul en.idi, x semestinya our best friend would be d same gender. sometimes opposite gender would be better n d best friend of us. but normal lah, some people may think or take it negatively. only between us knows how 'ikhlas' our friendship/relationship.

Azhar Omar said...

Salam bro,

Nampaknya aku x berkesempatan utk attend wedding Su (mmg takde jemputan pong). Tlg sampaikan ucapan tahniah aku padanya. Kami sekeluarga doakan kesejahteraan & kebahagiaan rumahtangga Su di dunia & akhirat.

Selamat Pengantin Baru buat Su & hubby

(Utk ko Idi - Selamat mencari cinta baru. kekekeke)

Idi said...

Sue,
Yap U're right. Bak kata Sifu saya, kawan sesama pempuan, diorg selalu tak de masa. Kawan ngan lelaki, ramai pulak yg duk mengata.

Dato',

Ekcelinya, Su wakilkan aku utk jemput kawan2 sekolah dan Roger utk jemput kawan2 UUM. Mintak maaf kalau jemputan tak sampai, mungkin terlepas pandang, tanpa niat disebaliknya...

Mencari cinta baru? hehehe... Ye la.. selamat la...

Chah said...

Selamat untuk Su, selamat juga untuk ko Pokcik Idi...

Idi said...

Chah,

Amin. Selamat hendaknya...

Harsa said...

yep.. got the invitation.. tapi tak dapat attend.. tapi dah dapat tengok gambar sue nye wedding tu..
sib baik la ko tak macam julia roberts tu idi.. hehehe.. acah je..

anyway.. tahniah to Sue.. and tahniah to you sebagai sahabat sejati to Sue..

byk pulak u nye ek..