Singgoh Le Dulu Aok Yer

Sunday, November 16, 2008

Kakak Dapat No. 1

I can’t find any options utk elakkan outstation duty aku hari ni. Nak tak nak, suka tak suka, terpaksa jugak la aku pergi. Bila aku bagitau Kak Mah, dia kata dia sanggup ganti aku pergi Penyampaian Hadiah tu. Ye la, siang hari, anak2 aku duk ngan dia. Dia yang jaga. Dah jadi mcm anak dia jugak. Tambah lak anak2 dia pun tak der yg terima hadiah tahun ni, so dia tak der alasan nak pergi. Kak Mah ngan Abang Yie ni betul2 baik ngan family aku, byk jasa diorang kat aku dan family aku.

Malam sblm keluar, aku call Teh, bgtau pasal aku kena kerja luar. Mintak tolong dia uruskan kakak pagi nanti. Dia kata OK. With that, aku keluar dgn kepala berat dan hati berbelah bagi. Sedih sbb tak dapat attend first ceremony utk dia. Betul la aku dah attend graduasi dia, dua kali. Pertama masa dia 5 tahun kat Tadika Kemas Beserah, kedua masa dia Pra Sekolah kat SK Tengku Azizah. Tapi bagi aku, itu lain, masa tu bukannya dia dapat hadiah pelajar terbaik pun. Teringat dulu, masa aku adik beradik dapat hadiah, Ayah tak pernah dpt dtg sbb kerja. Tapi kami ada arwah Mek.Tiap2 tahun arwah Mek dtg tgk kami dpt hadiah. Tapi Kakak ngan Adik tak ada Ibu. Ada, tapi mcm tak ada. Bak kata Sarif samseng kampung ESKAYPI, ada tak menambah, tak ada tak berkurang. So, Kakak ngan Adik cuma ada Ayah, Tokki, mak2 sedara dan bapak2 sedara jer.

Pagi tu, masa Teh sampai kakak baru bangun tidur, menangis sbb tak der org kejut dia. Lupa lak aku nak pesan kat bapak aku. Kakak kata dia kena ada kat sekolah pukul tujuh pagi, skrg dah dekat pukul lapan. Lepas mandi, terus sarung baju sekolah yang aku dah siapkan mlm tadi sblm aku keluar gi kerja luar. Pas tu terus gi sekolah ngan Teh.

Kakak org pertama naik pentas utk terima hadiah. Dapat dua hadiah. Tempat pertama darjah satu dan pelajar terbaik subjek Bahasa Malaysia (Penulisan). OK la tu. Anak ayah... Teh kata, jumpa dgn Cikgu Leha, anak Mok Teh guru mengaji aku. Dia skrg ni Penolong Kanan HEM kat SK Beserah tu. Dia mintak nak jaga Kakak. Anak2 dia semua dah besar2, tak der anak kecik yg boleh main ngan dia. Teh kata, "saya mintak pun Idi tak kasi, ini pulak kalau org lain." Tau tak pe. Tak tau la, aku bab nak bagi anak kat org lain ni, aku cukup tak berkenan. Selagi daya, selagi mampu, biar susah mcmana pun, biar patah sayap bertongkat paruh pun, aku nak anak2 aku dgn aku. Aku bapaknya, aku walinya, selagi dia belum kawin aku tanggung dosanya, kenapa lak aku nak bagi anak aku kat org.

For Kakak, the girl I love the most, terima kasih kerana buat Ayah rasa gembira dan bangga. Terima kasih kerana buat Ayah rasa berbaloi menjadi seorg ayah. Terima kasih kerana menjadikan semua keperitan dan kesusahan bapa tunggal ini berlalu begitu sahaja dengan kejayaan ini. Terima kasih. Mungkin pada org lain, apa sgt la dapat hadiah masa Darjah satu, tapi bagi Ayah, hadiah ini sepatutnya menjadi yang paling penting, paling berharga, paling bermakna. Ia akan menjadi pemangkin utk kejayaan yang lebih besar pada masa akan datang. Ia akan menjadi kayu ukur berapa byk lagi usaha yang perlu digembleng utk kejayaan lebih besar masa akan dtg. Ia menjadi pemula kepada harapan yang lebih besar, dan dorongan utk terus berjaya. Satu ketika nanti, bila Kakak gagal mencapai sesuatu, Kakak sentiasa boleh menoleh ke belakang dan menjadikan kejayaan hari ini sebagai motivasi dan Kakak akan terus berusaha utk mencapai apa jua yang Kakak impikan dalam hidup. InsyaALlah. Dan Ayah akan sentiasa terus mendoakan yang terbaik utk Kakak dan Adik.

Teh ada ambik a few photos masa hari penyampaian hadiah tu. Jauh sikit gambar yg dia ambik tu, tak brp nampak sgt muka Kakak. But it’s OK daripada tak de langsung.

Tempat Pertama Darjah Satu
Terbaik Subjek Bahasa Malaysia (Penulisan)
Sijil & Hadiah
Another one for the Album
Si Comel Najwa pun dtg nak tgk Kakak dpt hadiah
Ustadz Abang Long Firdaus "The KungFu Master"
- saper kacau sepupu aku, aku belasah...
p/s : Think I need to buy a clear folder utk simpan sijil2 Kakak dia dan Adik. Dah makin byk dah ni.

3 comments:

mistresspotato said...
This comment has been removed by the author.
heartisbroken said...

Tahniah! Menjadi anak u. Luqman dpt no. 7 jer.. tp ok lerr sbb byk improvement dr dulu in addition I tak dpt lansung buat revision dgn dia masa final exam tu. Yg pasti dia excited dpt masuk kelas pertama thn depan. Ahad ni ajak papa dia celebrate skali lps pegi konsert Adnan. Pls send my congrats wish to her ya.

NURA said...

Sampaikan tahniah aku untu anak kau dan kau la sekali. Apa-apa pun hidup mesti diteruska Idi Amin.