Singgoh Le Dulu Aok Yer

Monday, November 10, 2008

Graduasi - Alif Iskandar Amin

Ahad 9 November 2008

I asked my friend to replace me in my outstation duty sebab nak attend Majlis Graduasi anak aku kat Tabika Kemas Beserah Selatan hari ni. Diam tak diam, dah habis Tadika dah anak bongsu aku ni walaupun umurnya belum lagi masuk 5 tahun. Bulan depan, Disember 2008, baru dia masuk umur 5 tahun. Kalau nak kira, dia ni hampir setahun lebih muda dari kawan2 sekelas dia. Masa mula2 daftar sekolah dulu, aku selalu takut dia tak leh nak coup up dgn budak2 lain. Luckily, he’s doing fine and he now had the advantage since he’s younger than other kids. Kira OK la.



Aku tak expect much pun majlis ni. Ala.... majlis graduasi budak tadika, apa la sangat ada pun, kan? Tapi, aku betul2 nak attend majlis ni as a support for him. Dah la masa sukan dulu aku tak dpt dtg sbb outstation, takkan graduasi pun tak leh nak attend jugak, ye tak? Lagi pulak aku nak dia tahu, aku akan support dia dlm hal2 berkaitan pendidikan dia. Dan aku nak dia rasa happy on his graduation day. Kesian jugak la kat dia, kalau aku tak datang, sapa lagi nak dtg. Betul la Abg Din ngan Kak Zan akan dtg, tapi tu sebab Faiz tadika sama kelas ngan Iskandar.

Anak2 aku ni, kalau aku tak der, jadi yatim piatu la jawabnya. Ada mak pun, mcm tak der. Since puasa hari tu sampai sekarang ni, jangan kata nak menjenguk, telefon tanya khabar pun tidak. Tumpang la kasih emak bapak sedara dan sepupu sepapat. Tak pe la. Apa nak buat kan, tu semua dugaan Allah swt utk diorg. Tu tanda Allah sayangkan diorg...

Jauh la pulak konarnya cerita aku ni. Sampai sekolah, jumpa a few old friends dari sekolah rendah. Shahrizan (Jang) dah jadi Pengerusi Tadika Kemas ni, ok la tu. Linda, jadi pengacara majlis pagi tu, Din bakar, pun dtg anak konvo. Jumpa jugak Saupi, senior clerk aku masa kat SME Bank. Dia ngan adik dia Saidi jadi katerer utk majlis hari ni.

Seronok aku tgk budak2 ni, diaorg buat majlis tu mcm hari sekolah biasa, main dan berseronok mcm biasa. Langsung tak nampak muka nervous. Yg nampak nervous Cuma Faiz je masa solo utk nasyid. Mama duk gelak jer tgk si Faiz, anak sapa la muka nervous sgt2 tu, kata dia. OK jugak si Faiz ni, boleh ikut jejak abang long Firdaus dia yg menang hafaz qur’an daerah kuantan tahun ni. Lepas nasyid tu, ada tarian 60’an sblm majlis penyampaian sijil dan hadiah.
By eleven majlis berakhir. Ada makan tengahari utk semua yg datang, lepas tu majlis bersurai.

Balik rumah aku tidur, mengantuk sesangat.... Ni ader gambar sikit. First time aku masukkan gambar dlm blog aku. Terkial-kial la jugak. Maklum la, teknologi......

Tengah bersiap sedia sblm nasyid.



Tersengih tunggu turn ambik 'Ijazah Tadika, Dengan Kepujian'...









Terima 'Ijazah' dari Penghulu Beserah
Dengan Mohd Faiz Kamarudin, sepupunya, sahabat baiknya dan musuh ketatnya....
One for the family album. Dengan Kakak, Alifah Nadia Amin
Ciao

1 comment:

heartisbroken said...

As parents, we shd give more support to the kids although we are not strong enough.

Congratulations to you for putting them as priority against work.

Takyah tunjuk pd org lain, cukup kita prove pd diri sendiri yg anak2 tetap 'menjadi' dlm jagaan kita. I'm proud of a father like you. Tak ramai bapak yg pandai bertanggungjwb. Kudos!

Check out my new blog =)